E-PRIJAVA ZA SODELOVANJE
 
 FOTO GALERIJA
 
 
 

 

20. Festival za tretje življenjsko obdobje poteka pod častnim pokroviteljstvom predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja.
 
 
 
 
 

Aktualne novice

Legenda:
- primerno za otroke - medgeneracijsko - zdrav življenjski slog
 
 
<< < 1 2 3 4 5 6 7 > >>
 

Napovedujemo bogat festival v letu 2017

01.02.2017

Ostanite z nami, kajti prav kmalu bomo objavili vse potrebne informacije v zvezi s Festivalom za tretje življenjsko obdobje, ki bo tokrat potekal od 26. do 28. septembra v Cankarjevem domu v Ljubljani.

Vesele februarske dni vam želimo!

 
 
 
 

Rekordnih 17.000 obiskovalcev

03.10.2016

16. Festival za tretje življenjsko obdobje, ki se je v petek zaključil v Cankarjevem domu, je ponovno dokazal, da družbo soustvarjamo prav vsi ter da se talent in ustvarjalnost ne starata. Glavne teme letošnjega festivala so bile aktivno staranje, digitalno opismenjevanje in krepitev talenta starejših. 16. festival je v treh sicer gostoval 9 strokovnih razprav, 90 izobraževalnih dogodkov, 23 predstavitev v kotičku e-storitev, 4 umetniške razstave, 142 kulturnih dogodkov ter 160 sejemskih kotičkov. V treh dneh je festivalsko dogajanje spremljalo rekordnih 17.000 obiskovalcev.

Ob zaključku se organizatorji zahvaljujemo vsem, ki ste podprli festival in napovedujemo še bogatejši 17. festival za tretje življenjsko obdobje!

Več je na voljo v docxZaključnem sporočilu za javnost (.docx 205KB)

Povzetki vseh razprav okroglih miz so na voljo na spletni podstrani Za medije.
 
 

Cerar na akademiji ZDUS napovedal, da bo vlada naredila vse za boljši jutri starejših in upokojencev

30.09.2016

Na današnji Slavnostni akademiji ob 70-letnici delovanja Zveze društev upokojencev Slovenije (ZDUS) je predsednik Vlade dr. Miro Cerar, ki je tudi svečani pokrovitelj akademije, poudaril, da bo vlada storila vse, da starejšim in upokojencem pomaga in jim stoji ob strani. Dejal je, si želi, da bi bila starost vtkana v vrednote družbe kot častitljiva kategorija in da bi spoštovanje do starejših prenašali na prihodnje rodove. V okviru slavnostnega govora je Cerar naštel še nekaj ukrepov, ki jih je za upokojence sprejela njegova vlada, med drugim nedavno uskladitev pokojnin. Poleg tega napoveduje, da bo vlada kmalu sprejela predlog zakona o dolgotrajni oskrbi. Veliki izzivi sta po njegovih besedah vzdržnost zdravstvene in pokojninske blagajne. "Vlada je zelo aktivna, išče rešitve in jih bo našla. Zanamci pa bodo morali te rešitve tudi nadgrajevati," pravi.

Predsednik zveze Janez Sušnik pa je dejal, da so upokojenci zmeraj nared za pomoč pri pripravi pozitivnih reform. Bi si pa želel večje gospodarske učinkovitosti, saj je ta edini vir za polnjenje proračuna. Kritičen je bil tudi do določenih institucij in agencij znotraj javnega sektorja, ki da ga je kje treba tudi oklestiti. Po njegovem mnenju je v Sloveniji veliko pameti, le izkoristiti jo je treba. "Vsi kažemo na vlado, a ni samo vlada odgovorna za to. "Na vsej aktivni politiki in vseh nas je, da strnimo vrste in dosežemo spremembe na bolje," je dejal.

Slavnostna akademija ZDUS predstavlja tudi uradni zaključek 16. festivala za tretje življenjsko obdobje, ki je v treh gostoval 9 strokovnih razprav, 90 izobraževalnih dogodkov, 23 predstavitev v kotičku e-storitev, 4 umetniške razstave, 8 kuharskih delavnic v okviru Festivalske kuhinje, 142 kulturnih dogodkov, med katerimi program na dveh odrih, 41. državno srečanje pevskih zborov društev upokojencev Slovenije in 8. večer pesmi in plesa, ter 160 sejemskih kotičkov.

Nekaj fotografij s Slavnostne akademije:

   
Razvitje prapora   Častni ambasador svečanosti dr. Miro Cerar   Predsednik ZDUS g. Janez Sušnik
 
 

Slovenci nad 50 let bolj zdravi, a bolj revni (podatki SHARE)

30.09.2016

Po podatkih raziskave o zdravju, procesu staranja in upokojevanju v Evropi (SHARE) so Slovenci, starejši od 50 let, nekoliko bolj zdravi od povprečja držav, vključenih v študijo. Podatki raziskave, ki se izvaja v 20 evropskih državah in Izraelu, vanjo pa je vključenih tudi 3000 Slovencev, starejših od 50 let, kažejo, da 45 odstotkov Slovencev po tej starosti boleha za dvema ali več kroničnih bolezni, medtem ko jih je 24 odstotkov brez kroničnih bolezni. S tem se Slovenija uvršča med države z bolj zdravim prebivalstvom starejših, je ob predstavitvi rezultatov v okviru Festivala za tretje življenjsko obdobje povedala operativna vodja projekta raziskave v Sloveniji Sonja Uršič.

docxSTA_Slovenci nad 50 let bolj zdravi, a bolj revni_30. september 2016 > (.docx 62KB)

 
 

Slavnostna akademija in izid zbornika ZDUS

30.09.2016


ZDUS v letošnjem letu praznuje visok jubilej, in sicer 70-obletnico delovanja. Poleg številnih izobraževalnih, kulturnih, folklornih in drugih dogodkov, predavanj, delavnic in povezovanja tako tudi na mednarodnem noviju, na zadnji dan festivala pripravlja tudi dva svečana dogodka, ki ju ne gre spregledati:
  • tiskovno konferenco ob izzidu zbornika ZDUS ob 12. uri v dvorany Lily Novy (več >)
  • Slavnosno akademijo ob 70. letu delovanja zveze ob 14. uri v Linhartovi dvorani (več >)
 

Ob tej priložnosti se zahvaljujemo tudi Zavarovalnici Triglav.

Vljudno vabljeni tudi v ZDUS-ov kotiček v Drugo preddverje!
 
<< < 1 2 3 4 5 6 7 > >>

Naročite se na
e-Novice F3ŽO

Na spletni strani uporabljamo piškotke (cookies). Nekateri piškotki zagotovijo, da stran deluje normalno, drugi poskrbijo za vašo lažjo uporabo spletne strani, štetje števila obiskovalcev in delovanje vtičnikov, ki omogočajo deljenje vsebin. Če boste nadaljevali, bomo sklepali, da ste z veseljem sprejeli vse piškotke.
Zavrni piškotke