E-PRIJAVA ZA SODELOVANJE
 
 FOTO GALERIJA
 
 
 

 

20. Festival za tretje življenjsko obdobje poteka pod častnim pokroviteljstvom predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja.
 
 
 
 
 

Arhiv: 14. Festival za tretje življenjsko obdobje

29. september – 1. oktober 2014

Cankarjev dom, Ljubljana


14. Festival za tretje življenjsko obdobje je soustvarjalo okoli 2.000 članov v več kot 200 izobraževalnih, strokovnih in kulturnih dogodkih, več kot 160 razstavljavcev, več kot 50 prostovoljcev in prostovoljk, obiskalo pa nas je več kot 15.000 obiskovalcev.

Festival smo začeli s slavnostno otvoritvijo, kjer nas je glasbeno razvajal Orkester Mandolina Ljubljana (OML), pod vodstvom dirgenta Andreja Zupana. V do zadnjega kotička napolnjeni Linhartovi dvorani Cankarjevega doma so bila podeljena priznanja za dolgoletno sodelovanje, razglašena pa je bila tudi letošnja ambasadorka Festivala, ga. Nevenka Lekše.

Vse tri dni Festivala so lahko obiskovalci nabirali nova znanja v okviru predavanj izobraževalnega programa, se udeležili strokovnih razprav v okviru strokovnega programa in se zavrteli ob dobri glasbi in zabavi, ki je potekala na odprtem odru.

Pestro dogajanje smo primerno zaključili medgeneracijsko, s kulturnim programom, ki so ga pripravili člani osnovnošolske folklorne skupine Lilija iz OŠ Jurija Vege iz Moravč in seniorske sekcije folklorne skupine COF iz Ljubljane.


Ga. Nevenka Lekše: ambasadorka 14. Festivala za tretje življenjsko obdobje


Gospa Nevenka Lekše je bila od začetka svoje poklicne poti aktivno vključena v delo sindikata zdravstvenih delavcev na lokalni, državni in mednarodni ravni. Z aktivnim delom v društvu ZaNas se trudi opozarjati in vplivati, da slovenski zdravstveni sistem ohranja temelje solidarnosti, pravičnosti in kakovosti. Zagovarja vsem prebivalkam in prebivalcem dostopen neprofiten javni zdravstveni sistem, ki temelji na univerzalnem zdravstvenem zavarovanju za vse.

Od leta 1966 do 1984 je bila zaposlena v zdravstvu, kjer je opravljala storitve laboratorijske medicine. Maja 1984 je začela svojo profesionalno sindikalno kariero kot generalna sekretarka, zadnje tri mandate do leta 2008, ko se je z 42 leti delovne dobe upokojila, pa je opravljala funkcijo predsednice Sindikata zdravstva in socialnega varstva Slovenije.

V času njenega mandata je bil Sindikat zdravstva in socialnega varstva Slovenije sprejet kot polno pravni član največje svetovne sindikalne centrale delavcev javnih služb Public services international (PSI), kjer je bila izvoljena za predsednico področja Centralne Evrope, kasneje pa še kot ena izmed štirih podpredsednikov PSI na svetovni ravni. V teh vlogah je predstavljala slovensko prakso in izkušnje s področja zdravstva in socialnega varstva.

Med pomembnejše dosežke v Slovenskem prostoru si šteje podpis Kolektivne pogodbe za dejavnost zdravstva in socialnega varstva v RS, ki je bila v devetdesetih letih prva kolektivna pogodba dejavnosti v javnem sektorju in je urejala delovno pravni in materialni položaj zaposlenih v dejavnostih zdravstva in socialnega varstva. Sodelovala je pri pogajanjih za sklenitev socialnih sporazumov v Ekonomsko socialnem svetu, državnozborskih razpravah o zakonodaji s področja socialnega varstva in zdravstva ter nekaterih drugih dokumentih, ki opredeljujejo socialno politiko države.

Zadnjih dvajset let se je aktivno vključevala v delovanje civilne družbe na različnih področjih ter iskanje somišljenikov za ohranitev javnega zdravstvenega sistema in socialnega varstva. Junija 2006 je bila ena od ustanoviteljic Gibanja za ohranitev in izboljšanje javnega zdravstva, ki se je aprila 2008 na podlagi zakona o društvih preoblikovalo v Združenje za državljanski nadzor zdravstvenega varstva ZaNas, kateremu tudi predseduje. Društvu ZaNas je Ministrstvo podelilo status društva, ki deluje v javnem interesu.

V ZDUS aktivno sodeluje v Komisiji za zdravstvo starejših in Ekspertni skupini za domove strejših. Je članica generalnega odbora Rdečega križa Slovenije (RKS), od oktobra 2013 predsednica RKS OZ Ljubljana, Vlada RS jo je leta 2013 imenovala za članico sveta zavoda Onkološki institut Ljubljana, z 31. marcem 2014 pa je zaključila štiriletni mandat članice in predsednice Sveta Doma starejših občanov Fužine.

Na festivalu je v preteklih letih sodelovala kot gostja okroglih miz na temo zdravstva. Za svojo dušo in sprostitev prepeva v ženskem pevskem zboru Generacija '57, ki deluje pod okriljem KUD Janez Kuhar in je že večkrat nastopal na odprtem odru festivala.

 

     
 
     
     
     
 
     

Več o 14. festivalu:

Naročite se na
e-Novice F3ŽO

Na spletni strani uporabljamo piškotke (cookies). Nekateri piškotki zagotovijo, da stran deluje normalno, drugi poskrbijo za vašo lažjo uporabo spletne strani, štetje števila obiskovalcev in delovanje vtičnikov, ki omogočajo deljenje vsebin. Če boste nadaljevali, bomo sklepali, da ste z veseljem sprejeli vse piškotke.
Zavrni piškotke