E-PRIJAVA ZA SODELOVANJE
 
 FOTO GALERIJA
 
 
 

 

20. Festival za tretje življenjsko obdobje poteka pod častnim pokroviteljstvom predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja.
 
 
 
 
 

Razstave

19. Festival za tretje življenjsko obdobje: leto 2019

     
*Organizator si pridržuje pravico do spremembe programa.

Ne zamudite umetniških razstav, ki bodo vse tri dni festivala na ogled na različnih lokacijah.

Mala galerija

ČUDOVITA DVOJINA

 

V razstavi Čudovita dvojina se predstavljata pedagog in grafik Arpad Šalamon in ustvarjalka Hedviga Vidmar Šalamon, ki se bosta predstavila s svojimi grafikami in miniaturami. Arpad Šalamon je dobitnik več mednarodnih nagrad.

 

Arpad Šalamon je bil rojen leta 1930 v Subotici, Madžarskim staršem. Končal je srednjo pedagoško gimnazijo v Subotici, v madžarščini in se zaposlil na Hodošu, v Prekmurju. V naslednjih letih je diplomiral na Pedagoški akademiji v Ljubljani, smer likovni pouk in tehniška vzgoja. Bil je eden prvih učiteljev moderne likovne vzgoje v Prekmurju. Arpad Šalamon ustvarja v vseh slikarskih tehnikah, posebno skrb pa posveča grafiki. V študentskih letih je v ateljeju Božidarja Jakca spoznal čar in vse finese umetniške grafike. Ne razlaga vsebine svojih likovnih del. Pri ustvarjanju ga vodijo čustva, osnova je narava. Iz nje črpa neusahljiv vir energije. Vse to je razvidno iz njegovih slik ali grafik, v katerih se zrcali glasba, ritem, ples in gibanje. Svoje znanje znova in znova dopolnjuje in išče nove variacije.

 

Heda Šalamon je bila rojena leta 1942 v Zagrebu, kjer je družina Žagar živela 20 let in se pred vojno vihro v NDH vrnila v Konjice. Heda si je želela postati vzgojiteljica, vendar se ji želja ni izpolnila. Svoje veselje do dela z otroki je izpolnila v taborniških vrstah in planinskem društvu. Ob upokojitvi se je odločila, da bo svoje tretje življenjsko obdobje posvetila prostovoljstvu in lepi umetnosti. Po naključju je z Arpadovimi vodenkami naslikala akvarel in bila presenečena ob oceni likovnega dela. Osnovo likovnega znanja ji je nudil soprog Arpad in učbenik za 6. razred osnovne šole. Vpisala se je v tečaj likovne teorije, predvsem pa z obiskovala razstave z široko odprtimi očmi in radovednostjo.

Mala galerija

PROJEK RADI PIŠEMO Z ROKO

Društvo upokojenih pedagoških delavcev Slovenije

Da ne bi pozabili ali celo opustili pisanja z roko, ki spodbuja določene procese v možganih in prijazne veščine, se je nekaj prostovoljk - mentoric odločilo,  da k pisanju z roko spodbudi učence na šolah in stanovalce v domovih za starejše občane. Prostovoljke so navdušene nad zavzetostjo uporabnikov. Njihova koordinatorka je Vida Bukovac iz sekcije Celje, Milena Pečnik, Branka Košanovič, Elizabeta Palir, Viktorija Toplak, Jadranka Kržan iz Bele Krajine, Zlata Razpet z Gorenjske, Milena Gradišar iz Ljubljane, Ana Zupančič iz Trbovelj in koordinatorka Andreja Pogačnik Jarc iz Domžal. Izdelki njihovih varovancev bodo razstavljeni v Mali galeriji v Cankarjevem domu v Ljubljani v času F3ŽO.

 

 

Drugo preddverje

FOTOGRAFSKI NATEČAJ


Fotografija je krasen medij. Omogoča nam ohranjati spomine brez potvarjanja in ohranja svojo nevtralnost, kljub različnim možnim interpretacijam. Ni sicer popolna resnica, ker fotograf vedno ujame samo določen izsek nekega trenutka, a v okviru tega velja za verodostojnega pričevalca, veliko bolj kot pisana beseda.
In ker je vsaka fotografija dragocena in tako izjemni dokaz našega bivanja kot tudi krasen medij izražanja, smo se odločili, da letni natečaj za najboljšo fotografijo razširimo v celoletnega  in na mesečnih žiriranjih izberemo in damo priznanje najboljšim fotografom v dveh kategorijah obrazi in prosta tema.  Vabljeni k ogledu zmagovalnih fotografij.

Naročite se na
e-Novice F3ŽO

Na spletni strani uporabljamo piškotke (cookies). Nekateri piškotki zagotovijo, da stran deluje normalno, drugi poskrbijo za vašo lažjo uporabo spletne strani, štetje števila obiskovalcev in delovanje vtičnikov, ki omogočajo deljenje vsebin. Če boste nadaljevali, bomo sklepali, da ste z veseljem sprejeli vse piškotke.
Zavrni piškotke