E-PRIJAVA ZA SODELOVANJE
 
 FOTO GALERIJA
 
 
 

 

20. Festival za tretje življenjsko obdobje poteka pod častnim pokroviteljstvom predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja.
 
 
 
 
 

PREDSTAVITEV PROGRAMOV PRISTOJNIH MINISTRSTEV S PODROČJA DIGITALIZACIJE

Prvo preddverje
Skupni razstavni prostor ministrstev


Digitalna preobrazba našega okolja poteka zelo pospešeno, saj skorajda ne mine dan brez uporabe interneta, računalnika, pametnega telefona ali tablice. Vsesplošna digitalizacija tako poslovnega kot vsakdanjega življenjskega okolja ter spremenjeni modeli poslovanja narekujejo temeljite spremembe vseh poslovnih in družbenih sistemov. Za obvladovanje vseh izzivov bo sposobnost hitrega in dinamičnega prilagajanja spremembam in novostim ključnega pomena. S tem namenom bo na Festivalu za tretje življenjsko obdobje potekal osrednji program pristojnih ministrstev na temo digitalizacije delovnih procesov.
         

MINISTRSTVO ZA DELO, DRUŽINO, SOCIALNE ZADEVE IN ENAKE MOŽNOSTI

Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti predstavlja elektronsko oddajo vlog:  
  • pravice vojnih veteranov;
  • vojnih invalidov in družinskih članov;
  • pravice žrtev vojnega nasilja;
  • pravice žrtev v vojni za Slovenijo leta 1991.
V tem sklopu obstaja 25 vlog in zahtevkov, ki se uveljavljajo na upravnih enotah osebno, po pošti, ali elektronsko preko portala e-Uprava. Možna je tudi elektronska oddaja za sprejem v domove za starejše iz sistema javne mreže in tudi za izvajalce, ki delujejo na podlagi podeljene koncesije, vendar sistem elektronske oddaje deluje preko spletne strani Skupnosti socialnih zavodov Slovenije.
         

MINISTRSTVO ZA JAVNO UPRAVO

Na Ministrstvu za javno upravo poleg klasičnih storitev pospešeno razvijamo in odpiramo tudi napredne elektronske storitve za državljane in podjetnike, s katerimi želimo državljanom ponuditi novo, prijazno možnost opravljanja državnih storitev na daljavo, podjetnikom pa čimbolj avtomatizirane načine poslovanja ter komunikacij, ki jih morajo opraviti z državo.
Ministrstvo za javno upravo bo predstavilo portal eUprava, ki nudi elektronske storitve za državljane, portal za podjetja in podjetnike - eVem ter orodje, namenjeno zbiranju in reševanju predlogov in pobud državljanov za zmanjšanje upravnih bremen - Stop Birokraciji.
 
eUprava = Smer prava
Državni spletni portal eUprava na enem mestu omogoča vpogled v osebne podatke, vloge, premoženje in sodelovanje z državo. Uporabnikom poleg klasičnih načinov zagotavlja tudi dodatno, elektronsko pot za opravljanje več kot 180 različnih elektronskih vlog na področjih, povezanih z vsemi pomembnejšimi dogodki v življenju posameznika od rojstva, šolanja in zaposlitve do upokojitve. Tako lahko uporabnik odda npr. vlogo za otroški dodatek ali pridobi potrdilo iz kazenske evidence, prijavi začasno prebivališče ali dobi informacije v zvezi z gradbenim dovoljenjem ali registracijo vozila, uredi vrednotnice za osebno dopolnilno delo, vpogled v svoje prekrške v policijskih evidencah. Spletni portal eUprava je prilagojen tudi uporabnikom s posebnimi potrebami kot so slepi, slabovidni, dislektiki, starejši. Gluhim je denimo že na voljo 100 vsebin, prevedenih v kretni jezik.
 
     
eVem - spletni portal za podjetja in podjetnike
Spletni portal eVem vsebuje informacije o pogojih poslovanja v Sloveniji in omogoča elektronsko podprte postopke, povezane z ustanovitvijo podjetja in začetkom poslovanja. Omogoča čim lažje, hitro in brezplačno poslovanje z javno upravo ter na enem mestu nudi informacije za začetek poslovanja. Uporabniki lahko prek eVem ustanovijo s. p. ali d. o. o., v katerem je ustanovitelj edini družbenik. eVem omogoča tudi spremembo podatkov v PRS, oddajo davčnih podatkov ali zahtevo za identifikacijo za namene DDV, ureditev obveznega socialnega zavarovanja zase in za zaposlene, objavo prostega delovnega mesta, pridobitev obrtnega dovoljenja in izdajo pooblastila drugi osebi za delo s sistemom eVem.
   
     
Stop Birokraciji – orodje za reševanje predlogov in pobud državljanov za zmanjšanje administrativnih bremen
Spletno mesto je namenjeno vsem podjetnikom in državljanom, ki bodisi v poslovnem procesu bodisi v vsakdanjem življenju prihajajo v stik z upravnimi postopki in obveznostmi, ki jih morajo izpolnjevati, da zadostijo zahtevam zakonodaje, ter pri tem opazijo pomanjkljivosti ali ovire v postopkih. Hkrati pa je orodje STOPbirokraciji namenjeno tudi pripravljavcem predpisov in drugim zaposlenim v državni upravi, ki izvajajo upravne postopke in imajo predloge, kako jih poenostaviti. Nove pobude, primerne za izvajanje in izboljšavo sistema, se vključijo v vladni spletni program Enotna zbirka ukrepov za zagotovitev boljšega zakonodajnega in poslovnega okolja, ki ga uporabljajo vsa ministrstva in je enotno upravljavsko orodje za spremljanje izvajanja njihovih ukrepov.
   
         
V okviru razstavnega prostora bo potekala:
  • splošna predstavitev portalov
  • možnost individualne predstavitve
  • možnost oddaje vloge za pridobitev digitalnega potrdila SINGEN*CA, ki omogoča poslovanje z državo
       
         

MINISTRSTVO ZA KULTURO

       
Ministrstvo za kulturo bo vsem vedoželjnim razkrilo delovanje novega orodja za hitro iskanje s kulturo povezanih informacij in novic Kulturnik in Culture.si, ki ju je na pobudo ministrstva zasnovalo Društvo Ljudmila, laboratorij za znanost in umetnost:
  • slovenska kultura na spletu ponuja izjemno število dobrih vsebin: Kulturnik je novo orodje za hitro iskanje informacij ali prebiranje kulturnih novic na spletu. Z njim lahko pokukate v bogastvo slovenskih kulturnih ustanov – knjižnic, arhivov, muzejev, sledite aktualnim dogodkom in dnevno prebirate kulturne novice, intervjuje in ocene, in to z več medijev hkrati!;
    
     

MINISTRSTVO ZA NOTRANJE ZADEVE – POLICIJA

Ministrstvo za notranje zadeve bo predstavilo dve e-storitvi Policije, in sicer:
Na ministrstvu poudarjajo, da je vredno obiskati tudi spletno stran in Facebook stran Policije, kjer uporabniki interneta najdejo veliko koristnih informacij vseh vrst (preventivne nasvete, sezname policijskih postaj, javne dražbe, aktualna obvestila, zanimive dogodke iz življenja in dela policistov itd.).    
         

MINISTRSTVO ZA ZDRAVJE

       

Ministrstvo za zdravje bo podrobneje predstavilo eNaročanje na zdravstvene storitve, portal zVem, namenjen pacientom, in storitev TeleKap:

 

 
  • Vsak dan od 10. do 12. ure bo na prostoru prisoten sodelavec iz Nacionalnega inštituta za javno zdravje g. Aleš Mićović iz ekipe eZdravje, ki bo predstavil postopek elektronskega naročanja - eNaročanje na zdravstvene storitve, portal zVem, namenjen pacientom, in storitev TeleKap za diagnosticiranje in pomoč pri možganski kapi na daljavo.
       
         

Program omogočata

       
         
         
       
         
         

Program prostora soustvarjajo

       
       
         
       
         
       
         
       
         
       
         
         
         
         
         

Naročite se na
e-Novice F3ŽO

Na spletni strani uporabljamo piškotke (cookies). Nekateri piškotki zagotovijo, da stran deluje normalno, drugi poskrbijo za vašo lažjo uporabo spletne strani, štetje števila obiskovalcev in delovanje vtičnikov, ki omogočajo deljenje vsebin. Če boste nadaljevali, bomo sklepali, da ste z veseljem sprejeli vse piškotke.
Zavrni piškotke