E-PRIJAVA ZA SODELOVANJE
 
 FOTO GALERIJA
 
 
 

 

20. Festival za tretje življenjsko obdobje poteka pod častnim pokroviteljstvom predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja.
 
 
 
 
 

Izobraževalni program - konferenčne dvorane M

17. Festival za tretje življenjsko obdobje: leto 2017

 
lokacija: Prvo preddverje (-1)

 *Organizator si pridržuje pravico do spremembe programa.
       

Sreda, 27. september 2017


 
DVORANA M1
       
10.30–12.00     POSVET »VADBA NA PROSTEM ZA STAREJŠE V MOL«
okrogla miza in predavanje
PRIPRAVLJA: Gerontološko društvo Slovenije in Oddelek za šport MOL
VODI: Vojko Strojnik, UL-FŠ, moderator in predavatelj
SODELUJEJO: Andrej Počervina, MOL, Alenka Slapšak, Zdravstveni dom Ljubljana, Žiga Černe, Športna zveza Ljubljana, Janez Matoh, ZDUS, Nikolaj Lipič,Alma Mater Europaea
Javne vadbene površine so pomemben dejavnik vzdrževanja zdravja in funkcionalnih zmožnosti starejših oseb. Število, dostopnost in vsebina teh površin pomembno določa možnosti in pogoje vadbe. Predstavljen bo primer mestne občine Ljubljana: izhodišča, pokritost in struktura vadbenih površin, pogledi nekaterih uporabnikov ter ustreznih strok.
       
12.00–13.30     GLAVA, RUBIKOVA KOCKA
predavanje
PRIPRAVLJA: DRUŠTVO ŠOLA ZDRAVJA
PREDAVA: Nikolay Grishin, dr. med.
Na predavanju boste izvedeli kako učinkovito odpravljati težave glavobola, migrene, vrtoglavice, šumenje v ušesih, govoril bo tudi o številnih drugih nevroloških boleznih. Dr. Grishin bo pokazal učinkovite sprostitvene in masažne metode za lajšanje in odpravljanje težav ter poskušal razložiti povezavo med boleznimi glave in drugimi organi v telesu.
       
13.30–14.30     LUTKOVNA PREDSTAVA ZA OTROKE "JESEN LISTKA TIMIJA"
predstava za otroke
PRIPRAVLJAJO: Slovensko društvo hospic, prostovoljci Slovenskega društva hospic
Topla zgodba, s katero otrokom razložimo življenjski krog, se dotaknemo teme minevanja in s tem povezanega vpliva na vsakdanje življenje. Pomlad je in listek Timi je pognal na eni izmed najvišjih vej mogočnega drevesa. Ostali letni časi pa s sabo prinašajo spremembe zanj in za njegove prijatelje. Kakšne so? In kako jih bo sprejel listek Timi?
       
15.00–16.00     HOSPICKAFE, UMIRANJE - DAR ALI IZGUBA?
delavnica
PRIPRAVLJA: Slovensko društvo Hospic
VODI: Carmen L. Oven
SODELUJEJO: Manca Košir, pater Karel Gržan, Marjan Šarec, župan Občine Kamnik
Neformalen družabni dogodek, na katerem se pogovarjamo o minljivosti. Delimo izkušnje spremljanja hudo bolnih, pričujemo o smrti, govorimo o procesu žalovanja ob izgubi bližnjega. Vse to s spoštovanjem in ranljivostjo ob zgodbah žalosti, bolečine in strahu, razočaranj, občutkov krivde in odpuščanja. Sebi in drugim temo smrti pomagamo udomačiti, skušamo detabuizirati.
       
16.00–17.00     UMETNA INTELIGENCA ZA STAREJŠE - SVETLA BODOČNOST IN SEDANJOST
predavanje
PRIPRAVLJA: Institut Jožef Štefan (IJS) v sodelovanju z Zvozo društev upokojencev Slovenije (ZDUS)
PREDAVA: prof. dr. Matjaž Gams, vodja Odseka za inteligentne sisteme pri Institutu "Jožef Stefan"
Hitro rastoča umetna inteligenca bo v prihodnje omogočila neverjetne možnosti. Vabljeni na predavanja o konkretnih sistemih za starejše, ki jih je IJS razvili tudi v sodelovanju z ZDUS in so prosto dostopni: sistemi za zdravje, odsečna televizija, virtualni vodiči, pomočniki za izlete. Kako jih uporabiti, kakšne prednosti nudijo starejšim občanom?
       
17.00–18.00     DEPRESIJA IN OSAMLJENOST V 3. ŽIVLJENJSKEM OBDOBJU IN NATUROPATSKE REŠITVE
predavanje
PRIPRAVLJA: Naturopatski Center Saeka
PREDAVA: Erika Brajnik
Depresija je statistično v porastu tudi med starostniki. Veliko starostnikov jemlje tudi antidepresive. Obstajajo naravne naturopatske rešitve, ki so vezane predvsem na hrano. Lahko hrana postane naše zdravilo? Akcija! vsak udeleženec predavanja bo prejel kupon s popustom za izvedbo mineralograma - testa las.
 
DVORANA M2
 
9.00–10.00     ZADOVOLJEVANJE NEMATERIALNIH POTREB S POGOVOROM V SKUPINAH ZA SAMOPOMOČ
okrogla miza
PRIPRAVLJA: Zveza društev za socialno gerontologijo Slovenije
VODI: Tatjana Prašnikar, ZDSGS
SODELUJEJO: Zorica Škorc, predsednica ZDSGS, Martina Slokar, koordinatorka nacionalne mreže skupin v ZDSGS, Anica Miklič, predsednica MD Vesela Jesen, Danijela Gutić, organizatorka lokalne mreže MD Tromostovje
S Programom Skupine za samopomoč smo začeli pred 30 leti in je odgovor na nove izzive v sedanji dolgoživi družbi. Starejšim ljudem omogoča, da ohranijo socialno mrežo, ki jim zagotavlja vključenost, varnost, sprejetost. V program je vsak teden v 489 skupinah vključenih 4.352 članov in 807 prostovoljcev-voditeljev skupin.
   

 

 
10.00–11.00     ZA KVALITETNO STAROST LAHKO VELIKO NAREDIMO SAMI 
predavanje   
PRIPRAVLJA: Zavod aktivna starost
PREDAVATA: Urška Dolinšek CEO, Fitnes klinika, Miha Kranjc, lastnik, Zavod aktivna starost
Predavanje bo osvetlilo kaj lahko sami naredimo za kvalitetno starost, zakaj je aktivno življenje izjemno pomembno tudi za starostnike ter na kakšen način se lahko starostniki varno vključujejo v aktivnosti, katerih namen je izboljšanje kvalitete življenja.
       
      PRILAGODIMO SI DOM
predavanje
PRIPRAVLJA: DEOS, celostna oskrba starostnikov, d. d.
PREDAVATA: Šejla Gazvoda, fizioterapevtka, Živa Kocjančič, delovna terapevtka
Predavanje bo podalo praktične nasvete za izboljšanje kakovosti življenja starostnikov preko metod za preprečevanje padcev, prilagoditve domačega okolja in uporabe pripomočkov za lažje izvajanje dnevnih aktivnosti.
       
      KAJ NAJ JEDO STAROSTNIKI?
predavanje
PRIPRAVLJA: DEOS, celostna oskrba starostnikov, d. d.
PREDAVA: Urša Mršnik, prehranska svetovalka
Dietetičarka bo govorila o pomembnosti pravilne prehrane ter hidracije starostnikov in o tem kako hrano prilagodimo potrebam starostnikov s posebnimi dietami in spremenjenimi konsistencami.
       
      POGOVORIMO SE O NAČRTIH ZA POZNO STAROST
predavanje
PRIPRAVLJA: DEOS, celostna oskrba starostnikov, d. d.
PREDAVA: Tanja Ramšak, socialna delavka
Predavanje se bo dotaknilo pomembnosti načrtovanja večjih življenjskih odločitev v starosti in pravočasnega pogovora s starostnikom o njegovih pričakovanjih in željah za pozno starost.
       
11.00–11.30     INFRASTRUKTURA IN PROMETNA VARNOST
predavanje
PRIPRAVLJA: AMZS
VODI: Marko Bračič, AMZS inštruktor varne vožnje
Tudi ceste same, stanje cest ter njihova prometna oprema pripomorejo k prometni varnosti. Kaj kažejo analize in rezultati, kakšna je dodana vrednost prometne infrastrukture k prometni varnosti, kakšne so prometne obremenitve na naših cestah in koliko ter kje se dogajajo prometne nesreče bo predstavljeno v predavanju »Infrastruktura in prometna varnost«.
       
12.00–13.00     MEDGENERACIJSKO SODELOVANJE NA LOKALNI RAVNI
okrogla miza
PRIPRAVLJA: Zveza društev upokojencev Slovenije (ZDUS), projekt Mostovi za Evropo
PREDAVATA: dr. Anton Jezernik, vodja projekta Mostovi za Evropo; g. Anton Rifelj, koordinator projekta na terenu
SODELUJEJO: Vera Pečnik, podpredsednica ZDUS, prof. dr. Stane Pejovnik, nekdanji rektor Univerze v Ljubljani
ZDUS je letos uspešno zaključil projekt Mostovi za Evropo. Projekt spodbuja sodelovanje med generacijami, oblike mentorstva v lokalnem okolju in spodbuja učenje zgodovine z neposrednimi udeleženci takratnih zgodovinskih dogajanj. Na okrogli mizi bodo predstavljeni projekt, rezultati projekta, izkušnje članov v projektu ter možnosti nadaljevanja medgeneracijskega sodelovanja.
       
14.00–15.00     JE SKUPAJ LAŽJE BITI SAM?
okrogla miza
PRIPRAVLJA: Zveza društev upokojencev Slovenije (ZDUS)
VODI: Alenka Ogrin, koordinatorka projektov ZDUS
SODELUJEJO: Janja Romih, Ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve in enake možnosti; Klemen Ploštajner in drugi predstavniki stanovanjske zadruge Zadrugator
Sobivamo! Predstavitev možnosti razvoja alternativnih oblik bivanja za starejše. Kaj je medgeneracijska bivalna skupnost? Kako bi funkcionirala stanovanjska zadruga, kakšne so prednosti tovrstnega bivanja za starejše? Kaj nam na to temo prinaša nov nacionalni stanovanjski program za obdobje 2015 do 2025? Tudi o drugih oblikah podpore starejšim, da lahko čim dlje samostojno in varno bivajo doma, o kampanji Sobivamo, projektu iCareCoops in drugih pobudah. Na okrogli mizi bodo sodelovali predstavniki nevladnih organizacij, ministrstev, stanovanjskih skladov in drugi.
15.00–16.00     INKONTINENCA IN Z NJO POVEZANE TEŽAVE
predavanje
PRIPRAVLJA: Esculapolis, d. o. o.
PREDAVA: Sonja Ukmar, dr. med., spec. spl. med.
Na predavanju bomo spoznali kakšne so oslabele mišice medeničnega dna ter z njimi povezane težave.
       
16.30–17.00     IZKUŠNJE NA PREIZKUŠNJI
predavanje
PRIPRAVLJA: AMZS
VODI: Marko Bračič, AMZS inštruktor varne vožnje
Krožišča so še vedno neznanka. Kljub temu, da vsakodnevno vozimo skozi njih, marsikomu predstavljajo težavo. Novejša vozila so opremljena z veliko aktivne varnosti. Kaj aktivna varnost je in kako vpliva na prometno varnost? Se zavedamo pomena reakcijske poti in kako ta vpliva na celotno pot ustavljanja?
       
DVORANA M3
       
10.00–11.00     KAKO ZMANJŠATI STRES IN IZBOLJŠATI POČUTJE Z BACHOVIMI CVETNIMI KAPLJICAMI?
predavanje
PRIPRAVLJA: Adriapharm, d. o. o.
PREDAVA: Indira Zanco, mag. farm.
Originalni Bachovi cvetovi nam pomagajo v čustvenih izzivih vsakdana. Uporabljate jih posamično ali si pripravite mešanico Bachovih cvetov, ki je prilagojena vašim trenutnim čustvenim potrebam. Lahko izberete originalno RESCUE® mešanico za dober dan in RESCUE NIGHT® mešanico, ki umiri val vsiljivih misli in tako pripomore k kvalitetnejšemu počitku.
       
11.00–12.00     KAKO SI POMAGATI Z BIOTERAPIJO PO METODI ZDENKA DOMANČIĆA V TRETJEM ŽIVLJENJSKEM OBDOBJU?
predavanje
PRIPRAVLJA: Bioterapija.si
PREDAVA: dr. Marko Peršič, licenčni terapevt Bioterapije po metodi Zdenka Domančića
V tretjem življenjskem obdobju se srečujemo z veliko različnimi težavami povezanimi z zdravjem. Vsebina predavanja bo razkrila na kakšen način si lahko pomagamo s pomočjo bioterapije po metodi Zdenka Domančića.
       
12.00–13.00     OBLIKOVANJE VOŠČILNIC IN KOLEDARJEV Z LASTNIMI FOTOGRAFIJAMI
predavanje
PRIPRAVLJA: CEWE a. s.
PREDAVA: Nejc Mažgon
Na predavanju bomo predstavili foto izdelke podjetja CEWE. Podrobneje vam bomo pokazali tudi, kako oblikujemo različne voščilnice in koledarje z lastnimi fotografijami in besedilom.
       
13.00–14.00     ŽIVLJENJE S PSORIAZO
predavanje
PRIPRAVLJA: DPS v sodelovanju z asist. dr. Maruško Marovt, dr. med., specialistka dermatovenerologije
PREDAVA: asist. dr. Maruška Marovt, dr. med., specialistka dermatovenerologije
       
      PROJEKT OZAVEŠČANJA O KOŽNIH BOLEZNIH IN ALERGENIH
predavanje
PRIPRAVLJA: DPS v sodelovanju s Fakulteto za upravljanje, poslovanje in informatiko Novo mesto
PREDAVA: študentje FUPI Novo mesto
       
14.00–15.00     CBD KANABINOID: KAJ KAŽEJO IZKUŠNJE? KAKO CBD VPLIVA NA POČUTJE, SPANEC, IMUNSKI SISTEM, PREBAVILA, MOŽGANSKE FUNKCIJE IN KAKO DELUJE PRI KOŽNIH TEŽAVAH?
predavanje
PRIPRAVLJA: Hemptouch, d. o. o.
PREDAVATA: Katarina Simonič, Silvija Špehar, dipl. prof. biol., zeliščarka, tradicionalna kitajska medicina
Veste, zakaj so CBD konopljina smola ali kapljice tako učinkovite? Zanimivo predavanje razkriva nova področja, kjer je potencialno delovanje CBD-ja: spanje, stres, bolečine, prebavila, krepitev možganskih funkcij, težave s sklepi, podpora imunskemu sistemu in lajšanje trdovratnih kožnih težav. Preverite, kako lahko s CBD-jem harmonizirate delovanje vašega telesa in ga okrepite za jesenski čas.
       
15.00–17.00     KAKO SODELOVATI IN RAVNATI Z OSEBAMI Z DEMENCO?
predavanje
PREDAVA: mag. Jože Škrlj
Na festivalu že osmo leto predstavlja nekaj osnovnih načel za ustrezen odnos, sodelovanje in ravnanje z osebami z demenco. Njegovi pogovori z udeleženci niso osredotočeni na tradicionalni pristop do oseb z demenco, na bolezni in "bolnike", na "vedenjske motnje", temveč na ohranjanje samopodobe in samospoštovanja oseb z demenco - to so priporočila mednarodnih organizacij.
       
17.00–18.00     ALI SMO ŠE SVOBODNI?
okrogla miza
PRIPRAVLJA: Zveza združenj borcev za vrednote NOB Slovenije
VODI: Aljaž Verhovnik
SODELUJEJO: dr. Zora Konjajev, dr. Maca Jogan, Ljubo Bavcon, dr. Liljana Burcar, Primož Siter
V iskanju odgovorov na to vprašanje bodo sodelovale osebe, ki razmišljajo, kako v spremenjenih družbenih razmerah zmanjšati razkrojevalne silnice, ki siromašijo posamezne osebe in celotno skupnost.
       
 

Naročite se na
e-Novice F3ŽO

Na spletni strani uporabljamo piškotke (cookies). Nekateri piškotki zagotovijo, da stran deluje normalno, drugi poskrbijo za vašo lažjo uporabo spletne strani, štetje števila obiskovalcev in delovanje vtičnikov, ki omogočajo deljenje vsebin. Če boste nadaljevali, bomo sklepali, da ste z veseljem sprejeli vse piškotke.
Zavrni piškotke