Častni pokrovitelj 19. Festivala za tretje življenjsko obdobje je predsednik Državnega zbora mag. Dejan Židan.
 
 
 
 
 

Izobraževalni program

18. Festival za tretje življenjsko obdobje: leto 2018

Konferenčne dvorane M

  • Program PONEDELJEK, 1. oktober 2018
  • Program TOREK, 2. oktober 2018
  • Program SREDA, 3. oktober 2018

Odprta delavnica
  • Program PONEDELJEK, 1. oktober 2018
  • Program TOREK, 2. oktober 2018
  • Program SREDA, 3. oktober 2018


Konferenčne dvorane M


Ponedeljek, 1. oktober 2018


 

 

DVORANA M1

09.00–10.00   DIALOG Z EVROPSKIMI POSLANCI: KAKOVOSTNA STAROST V EU
PRIPRAVLJA: Evropski parlament, Pisarna za stike v Sloveniji
Starajoča se družba odpira nove izzive v Evropski uniji. O aktivnem staranju, medgeneracijskem sodelovanju, pokojninah in podpori starejših za starejše se bomo pogovarjali z evropsko poslanko in poslancema Romano Tomc, Ivom Vajglom in dr.Igorjem Šoltesom
     
10.15–11.15   NASVETI NARAVNE MEDICINE ZA ZDRAVO SRCE IN UREJEN KRVNI TLAK
PRIPRAVLJA: Soria Natural - Naravna medicina
VODIJO: svetovalka za zdravo prehrano ga. Marija Merljak, uni.dipl.ing.živ. tehn., in dr. Mateja Lobe Prebil, strokovna sodelavka Soria Natura
Kako z naravno medicino do dobrega spanja in umirjenosti? Katera hrana je za bistre možgane in boljši spomin?
     
11.30–12.30   GIBANJE JE ŽIVLJENJE - MIROVANJE JE SMRT
PRIPRAVLJA: Društvo šola zdravja
VODI: Nikolay Grishin, dr. med. (ruski nevrolog in manualni terapevt)
V svoji dolgoletni praksi je dr. Nikolay Grishin prišel do spoznanja, da je eden od pomembnejših vzrokov bolezni negibanje. Preprečiti bolezen in kakovostno živeti je zapoved in njegov osnovni moto. Na predavanju nam bo dr. Grishin predstavil zakonitosti in vzroke bolezni ter nas na svoj, izredno zanimiv način popeljal po človeškem telesu. Spremenimo svoje življenje na bolje!
     
15.00–17.00   KAKO SODELOVATI IN RAVNATI Z OSEBAMI Z DEMENCO
PRIPRAVLJA: Jože Škrlj
Jože Škrlj že deveto leto na festivalu predstavlja nekaj osnovnih načel za ustrezen odnos, sodelovanje in ravnanje z osebami z demenco. Njegovi pogovori z udeleženci niso osredotočeni na tradicionalni pristop do oseb z demenco, na bolezni in "bolnike", na "vedenjske motnje", temveč na ohranjanje samopodobe in samospoštovanja oseb z demenco - kar so priporočila mednarodnih organizacij.
     
17.15–18.00   PODARITE SI BOLJŠE ŽIVLJENJE
PRIPRAVLJA: Združenje za boljše življenje HumanUp
VODI: mag. Damnjan Damjanović, Marko Bukovec, Jožica Ramšak
V združenju HumanUP uspešno odpravljamo posledice padcev, udarcev, posledice poškodb prometnih nesreč, nervozo, napetost, utesnjenost, depresijo, motnje ravnotežja, utrujenost, izčrpanost, nespečnost, vrtoglavico, nočno tavanje, bolečine v sklepih in križu, odrevenelost rok in nog, polipe, miome, ciste, mastna tkiva, afte, ekceme, alergije, glivice in kožne bolezni.
     

DVORANA M2

     
   

KO NARAVA POMAGA ZDRAVITI – ZDRAVLJENE RAN Z MEDICINSKIM MEDOM
PRIPRAVLJA: Tosama d. o. o.

VODI: Nataša Ivančič dr. vet. med.
Med so za zdravljenje ran uporabljala že ljudstva pred več tisočletji: Egipčani, stari Kitajci, Grki, Rimljani. Danes Tosama ponuja izdelek za rane Vivamel, razvit z vrhunskimi strokovnjaki iz lokalno pridelanega kostanjevega medu. Obloge z medicinskim medom za zdravljenje ran so primerne za širok spekter ran v vseh fazah celjenja. Lahko jih uporabljajo tudi bolniki s sladkorno boleznijo.

     
11.00–12.00  

ZDRAVLJENJE INKONTINENCE
PRIPRAVLJA: Zdravje vsem

 

VODI: Sonja Ukmar, dr med., spec. spl. med

O inkontinenci le s težavo spregovorimo, saj mislimo, da so plenične podloge naša edina rešitev. Na predavanju bomo odkrito spregovorili o možnostih zdravljenja inkontinence.

     
12.15–14.15  

PRIMERI DOBRIH PRAKS VSEŽIVLJENJSKEGA UČENJA ODRASLIH
PRIPRAVLJA: ZLUS – Zveza ljudskih univerz Slovenije

VODI: Patricija Pavlič

Svoboda je območje naše vsakokratne možnosti izbire.Izberemo lahko, da spremenimo sami sebe, to kar smo. Če odpustimo,sprejmemo, obžalujemo, spremenimo svoj odnos. Postanemo lahko "nov" človek,ko se presežemo od znotraj. To je "življenjski obračun", ki ga je vredno narediti.

     
14.30–15.30  

DEMENCA IN TEHNOLOGIJA

PRIPRAVLJA: SPOMINČICA - ALZHEIMER SLOVENIJA
VODI: David Krivec, generalni sekretar Spominčice
Osebe z demenco se soočajo s težavami in spominom in orientacijo. Ker so te težave nepredvidljive, so njihove posledice lahko zelo resne. C celovito tehnološko rešitvijo težave bolezni lahko omilimo. To je običajno stanovanje opremljeno z IONIS senzorji, ki olajšajo vsakdanje življenje in so neopazno vključeni v že obstoječo opremo stanovanja.

     
16.00–17.00  

O SMISLU IN OSEBNI RASTI V TRETJEM ŽIVLJENJSKEM OBDOBJU

PRIPRAVLJA: mag. Marja Černelič
Svoboda je območje naše vsakokratne možnosti izbire. Izberemo lahko, da spremenimo sami sebe, to kar smo. Če odpustimo, sprejmemo, obžalujemo, spremenimo svoj odnos. Postanemo lahko "nov" človek, ko se presežemo od znotraj. To je "življenjski obračun", ki ga je vredno narediti.

     

DVORANA M3  

     

09.30–10.30

 

FIT – Hrbtenica

PRIPRAVLJA: BODIFIT
VODI: Marko Geršak
V sklopu F3ŽO smo se odločili predstaviti eno izmed vodenih vadb, ki jih izvajamo na naših edmih fitnes centrih in sicer v Ljubljani, Domžalah, Kamniku, Celju in Mariboru. FIT Hrbtenica je preventivna vadba, kjer vplivamo predvsem na hrbtenico in sklepe, ter šibkejše mišične skupine. Spada med manj zahtevne vadbe, katere vodilo je zdravje.

 

 

 

11.30–12.30

 

SOBIVAMO

PRIPRAVLJA: Ministrstvo za okolje in prostor
VODI: Aco Prosnik

Ministrstvo za okolje in prostor je na podlagi nacionalnega stanovanjskega programa, sprejetega 2015 in smernic strategije dolgožive družbe pričelo s projektom Sobivamo, namenjenim starejši, še zmeraj aktivni populaciji in vsem, ki se na starost želijo dobro pripraviti.

 

 

 

12.45–13.45

 

DOSTOPNOST STORITEV NA PODROČJU DEMENCE V MESTNI OBČINI LJUBLJANA
PRIPRAVLJA: Gerontološko društvo Slovenije

VODI: dr. Nikolaj Lipič, prof. dr. Vovko Strojnik, doc. dr Miroljub Jakovljevič in drugi

Osrednji cilj strokovnega posveta je prispevati k ohranjanju in izboljševanju kakovosti življenja družin v MOL, ki živijo z osebo z demenco in približati uporabnikom konkretne oblike pomoči pri iskanju socialne opore in zdravljenja ter strokovnim delavcem, ki delajo na področju starostnega varstva osvetliti priložnosti za uporabnike z demenco.

 

 

 

14.00–15.00

 

PONOSNO POKAŽITE SVOJ NASMEH
PRIPRAVLJA: Orto-Nova Center za zobozdravstveno medicino

VODI: dr. med. dent. Andrej Kravanja

Zobna implantologija in protetika imajo rešitve za vse vrste izgube zob. Od enega manjkajočega zoba do nadomeščanja več manjkajočih zob. V določenih primerih je mogoča tudi hitra in enostavna terapija, ki jo v našem centru opravimo ob enem samem obisku.

 

 

 

15.15–16.15  

PREMAGOVANJE DEPRESIJE, NERVOZE IN TESNOBE S POMOČJO SIBIRSKE FITOMEDICINE

PRIPRAVLJA: Klepet ob kavi

VODI: Maria Ana Kolman

V neokrnjeni naravi Sibirije na težko dostopnih mestih rastejo rastline, ki imajo skoraj nadnaravne sposobnosti, kar jim omogoča, da sploh preživijo močno poletno žarčenje sonca ter ekstremno nizke temperature, ki padejo tudi do -50 stopinj in manj stopinj cezija. Maria Ana Kolman bo razkrila katere dele rastline in recepture zmanjšuje utrujenost in izčrpanost, sočasno stimulirajo in pomirjajo, pomagajo centralnemu živčnemu sistemu, izboljšajo koncentracijo in fokus ter aktivirajo celično energijo.

     
     

Torek, 2. oktober 2018


DVORANA M1

     
09.30–11.30  

PREDSTAVA LJUBLJANSKI MESTNI MUZIKANTJE
PRIPRAVLJA: Srednja vzgojiteljska šola in gimnazija Ljubljana
Dijaki/nje predšolske vzgoje na Srednji vzgojiteljski šoli in gimnaziji Ljubljana so pod mentorstvom Cvetke Bevc in Petre Župnič pripravili predstavo Ljubljanski mestni muzikantje, ki je nastala po Grimmovi pravljici Bremenski mestni godci. Predstava, ki jim sledijo tematsko povezane ustvarjalne delavnice, obravnava tudi vprašanja povezana s staranjem.

     
12.15–13.15  

POSLUŠANJE IN SPOMIN

PRIPRAVLJA: Zavod Vzajemnost  

VODI: Jasmina Lambergar, certificirana trenerka spomina

Si zapomnimo, kar slišimo? Ključno vlogo ima pozornost. Brez treninga pozornosti ni treninga spomina.

     
13.30–14.30  

MLADI MED SMEHOM IN SOLZAMI

PRIPRAVLJA: Slovensko društvo Hospic
VODI: Carmen L. Oven, univ. dipl. kom., povezovalka prireditev in moderatorka pogovorov
Za globoka občutenja so potrebne izkušnje, ki nas učijo ljubiti in biti ljubljeni. Izguba, slovo in poslavljanje od bližnje osebe, so med njimi, ne glede na to, koliko let smo pripisali svojemu življenju. O občutenju mladih v težkih in zahtevnih življenjskih obdobjih se bomo pogovarjali z vidnimi osebami slovenskega družbenega in ustvarjalnega življenja.

     
15.00–16.00
 

HOSPICKAFE: MED SMEHOM IN SOLZAMI
PRIPRAVLJA: Slovensko društvo Hospic
VODI: Carmen L. Oven, univ. dipl. kom., povezovalka prireditev in moderatorka pogovorov

Kje teče črta med žalostjo in radostjo, ko je čas za slovo? Kako daleč sta si smeh in solze, ko odidejo tisti, za katere bi želeli, da bi ostali? Kdaj solza bolečine postane solza olajšanja? O poteh med solzami in smehom v zahtevnih življenjskih obdobjih se bomo pogovarjali z vidnimi osebami slovenskega družbenega in ustvarjalnega življenja.

     

DVORANA M2

     
09.40–10.10  

ZDRAVA HRBTENICA

PRIPRAVLJA: MO-GY Center zdravja d. o. o.
VODITA: Sergej Fedorov, dr. med., spec. nevrolog, spec. manualne medicine, in mag. Sanja Zrimšek
Zakaj pride do težav s hrbtenico in kako jih uspešno odpravimo? Za številne težave, kot so bolečine v hrbtenici, sklepih, mišicah, občutki mravljinčenja, glavoboli, vrtoglavice nespečnost idr. velja manualna medicina za klinično najbolj učinkovito metodo zdravljenja. Zdravnika specialista boste na predavanju lahko povprašali za nasvet glede vaših težav. Prijazno vabljeni.

     
10.20–10.50  

BOLEZNI DOJK IN PREVENTIVA
PRIPRAVLJA: MO-GY Center zdravja d. o. o.
VODITA: Andreja Rajh, ing. radiologije, spec BrestScan diagnostike in mag. Sanja Zrimšek
Kako dobro poznate svoje dojke? Na predavanju boste spoznali tehnike samopregledovanja, razlike med diagnostičnimi metodami, s poudarkom na metodi zgodnjega odkrivanja sprememb - BreastScan, za nasvete pa povprašali strokovnjakinji. Toplo vabljeni.

     
11.00–12.00  

TELO KLIČE

PRIPRAVLJA: Društvo šola zdravja
VODI: Andraž Purger, profesor športne vzgoje
Telo kliče, a slišimo ga le, če mu znamo prisluhniti. Spoznali bomo na kakšen način se telo pogovarja z nami in se naučili prepoznati alarmne klice, ki nam jih pošilja. Ugotavljali bomo kako so mišice, organi in čustva povezani. Ozavestili bomo pomembnost gibanja, ki nam pomaga pri ohranjanju zdravja in spoznali vadbo, s pomočjo katere se uspešno soočamo v Društvu Šola zdravja.

     
12.30–13.30  

REŠITVE ZA PRVE TEŽAVE Z UHAJANJEM

PRIPRAVLJA: Tosama d. o . o.
VODI: dr. Tanja Rajkovič
S težavami z nehotenim uhajanjem se srečuje vsaka druga ženska po 65. letu in vsak četrti moški po 40. letu. Kaj so dejavniki in kako lahko ukrepamo? Posvetili se bomo ključnim vodilom zdravega življenjskega sloga, vajam za krepitev mišic medeničnega dna in sodobnim pripomočkom, ki nudijo zaščito in udobje.

     
13.45–14.45  

AKTIVNOSTI V DEOS-u

PRIPRAVLJA: Deos
Na dogodku bo predstavljeno čebelarjenje v domovih za starejše, predstavitev platforme Junaki na domu, Aktiven dan za aktivno starost,  potekala pa bo tudi predstavitev projekta CrossCare - model za celostno oskrbo starejših.

     
14.50–15.50  

PRODUKTIVNOST? NE, HVALA!

PRIPRAVLJA: OPRO, zavod za aplikativne študije
VODI: Otto Gerdina
Dovolimo starejšim, da se vključujejo v aktivnosti, ki imajo zanje pomen in upoštevajmo potrebe marsikaterega med njimi po samoti ali reminiscenci, kar se je do sedaj vodilo v nezdrav umik in patologijo. Na dogodku bomo predstavili kritičen pogled na staranje pionirja skandinavske socialne gerontologije dr. Larsa Tornstama.

     
16.00–18.00  

ZGODNJA PREPOZNAVA VNETNIH REVMATIČNIH BOLEZNI

PRIPRAVLJA: Slovensko združenje zdravstvenih so-delavcev v revmatologiji
VODI: Milena Pavić Nikolić, mag.zdr.nege, dipl.m.s.; dr. Perdan Pirkmajer Katja, dr.med.; special.revmatologije. Anita Jaklič, dipl.fiziot.; Barbka Huzjan:dipl.del.ter.; Petra Zajc dipl.pravnica-Društvo revmatikov Slovenije
Katere revmatične bolezni poznamo. Kako jih zdravimo. Ukrepi za izboljšanje in preprečevanje poškodb na sklepih. Praktičen prikaz načinov ohranjanja gibljivosti sklepov ter nasveti za vsakdanje življenje.
     

DVORANA M3

     
09.30–11.15  

JESEN LISTKA TIMIJA

PRIPRAVLJA: Slovensko društvo Hospic

Jesen listka Timija je topla zgodba, s katero se dotaknemo teme minevanja in s tem povezanega vpliva na vsakdanje življenje. Pomlad je in listek Timi je pognal na eni izmed najvišjih vej mogočnega drevesa. Ostali letni časi pa s sabo prinašajo spremembe zanj in za njegove prijatelje. Kako jih bo sprejel? Lutkovna igrica je primerna tako za otroke kot za starejše, ki ji zelo radi prisluhnejo.

     
11.30-12.30  

10 KLJUČNIH NASVETOV ZA ZDRAVJE, KI NIČ NE STANEJO

PRIPRAVLJA: Klepet ob kavi
VODI: Jasmina Kandorfer

Jasmina Kandorfer bo združila nasvete, ki so na voljo vsem, povsem brezplačno. Zanje ne potrebujemo zapraviti niti centa, si pa moramo zanje vzeti čas in biti pri izvajanju dosledni. Predavanje bo sestavljeno iz teoretičnega in praktičnega dela.

     
14.00–15.00  

LUSKAVICA IN PREHRANA

PRIPRAVLJA: Društvo psoriatikov
VODI: Eva Peklaj, uni. dipl. ing. živilske tehnologije, klinični dietetik
Predstavili bomo vpliv prehrane na luskavico.

     
17.00–18.00  

SKRITA MOČ SLOVENIJE

PRIPRAVLJA: Zveza združenj borcev za vrednote NOB Slovenije
VODI: Aljaž Verhovnik
Potovanje po rdeči niti zgodovine v prihodnosti (pogovor med udeleženci).

     

Sreda, 3. obtober 2018


DVORANA M1
     
* V dvorani M1 poteka konferenca ITACHA.
     

DVORANA M2

     
09.30–10.30
 

KO NARAVA POMAGA ZDRAVITI – ZDRAVLJENE RAN Z MEDICINSKIM MEDOM
PRIPRAVLJA: Tosama d. o. o.

VODI: Nataša Ivančič dr. vet. med.
Med so za zdravljenje ran uporabljala že ljudstva pred več tisočletji: Egipčani, stari Kitajci, Grki, Rimljani. Danes Tosama ponuja izdelek za rane Vivamel, razvit z vrhunskimi strokovnjaki iz lokalno pridelanega kostanjevega medu. Obloge z medicinskim medom za zdravljenje ran so primerne za širok spekter ran v vseh fazah celjenja. Lahko jih uporabljajo tudi bolniki s sladkorno boleznijo.

     
14.30–16.00 
 

"URICE POEZIJE" - SREČANJE LITERATOV DRUŠTEV UPOKOJENCEV

PRIPRAVLJA: Zveza društev upokojencev Slovenije

VODI: Marija Orešnik
Organiziramo srečanje literatov z naslovom »Urice poezije«, katerega osnovni namen je, da se literati iz posameznih PZDU spoznate med seboj in da se širši javnosti predstavite s svojimi deli. Želja je, da se zberete literati iz vseh Pokrajinskih zveze društev upokojencev. Literati, pisci pesmi, ki boste prišli iz vse Slovenije, boste predstavljali lastna dela, vsak bo imel možnost predstaviti dve pesmi. Srečanju namenjamo uro in pol ter upamo, da bomo vsi skupaj ustvarili prijetno ustvarjalno vzdušje za poslušalce. Vabimo k udeležbi. Pridite in predstavite svoja dela.

     
   

POMEMBNO:Zainteresirani prijavite udeležbo najkasneje do 21. septembra 2018 na dijana.lukic@zdus-zveza.si ali z navadno pošto na ZDUS, Kebetova 9, 1000 Ljubljana. Podatki, ki jih potrebujemo:

  • Ime in priimek literata
  • Član, katerega DU ste
  • Dve pesmi (z naslovom), s katerima se boste predstavili
  • Vaša osebna kratka predstavitev
     

DVORANA M3

     
11.00– 11.50   FRANCE BEVK PESTRNA S POEZIJO SIMON GREGORČIČA
PRIPRAVLJA: Lutkovna skupina ŽAR, dramatizirala in priredila Klara Štrancar
Priredba po vsebini povesti Franceta Bevka Pestrna. Pripoved je časovno zelo oddaljena, nekaterim staršem in otrokom pa je še danes blizu. Skupina si je zadala ohranjati lutkovno dejavnost v občini Ajdovščina v spomin na prvega lutkarja v Sloveniji - Milana Klemenčiča.
     
12.15–13.45   LJUBITELJSKO ROKODELSTVO KREPI AKTIVNO STARANJE
PRIPRAVLJA: Zveza društev društev upokojencev
VODI: Tomaž Skulj, Zveza društev upokojencev Slovenije
V Sloveniji je rokodelstvo starejših zelo razširjeno in obsega veliko število različnih področij, izdelkov, znanj in spretnosti. Ni sistematsko organizirano, ker imamo različne oblike združevanja. Zveza društev upokojencev ima kot največja nevladna organizacija rokodelstvo orgnaizirano po sekcijah in v krožkih po društvih upokojencev, zato pripravlja vsako leto (6 let) rokodelske delavnice v Hotelu Delfin v Izoli, ki jih vodijo izbrani ljubiteljski mojstri. V delavnicah se je usposabljalo že nekaj 100 mentorjev, ki pridobljena znanja in spretnosti prenašajo v svoja okolja starejšim in mlajšim. Rokodelstvo je tradicija v nekaterih okoljih, kjer se ohranja etnografska in tehnično kulturna dediščina, v drugih okoljih pa ni nobenih tovrstnih aktivnosti. Povečati želimo zanimanje za rokodelstvo med upokojenci in drugimi družbenimi skupinami z namenom krepitve njihove samopodobe, vključevanja v aktivno staranje in za medgeneracijsko sodelovanje.
     
14.00–15.00   DELAVNICA: IZBOLJŠANJE VIDA NA NARAVEN NAČIN
PRIPRAVLJA: Klepet ob kavi
VODI: Maria Ana Kolman
Na dogodku bo Maria Ana Kolman razložila osnove delovanja očesnih mišic in predstavila učinkovitost izvajanja takih vaj v primeru slabovidnosti. Primerno za vse, ki nosijo očala in želijo izboljšati vid, prihraniti denar, ki ga zapravljajo pri oftalmologu. Že po tednu dni izvajanja določenih vaj se vid tako občutno popravi, da mnogi očal ali leč sploh ne potrebujejo več. Na dogodku bo predstavljena tudi tehnika za aktivacijo žleze češarike, s katero dosežemo tudi odlično psihofizično stanje.
     
16.15-17.15  

DEMENCA IN NATUROPATSKE REŠITVE
PRIPRAVLJA: Naturopatski center Saeka
VODI: Erika Brajnik, naturopatinja
Demenca in naturopatske rešitve. Kako si pomagati z pro.bio terapijo za izboljšanje, spomina, pomnjenja in koncentracije. Nevrolnalana interakcija med spodnjim in zgornjimi možgani. naturopatska učinkovita samopomoč.

     

Odprta delavnica


Ponedeljek, 1. oktober 2018


 
11.00-12.00    SREČANJE IN KLEPET Z EVROPSKIMI POSLANCI OB KAVICI IN PRIGRIZKIH
PRIPRAVLJA: Evropski parlament, Pisarna za stike v Sloveniji
     
13.30-14.30   VČASIH SEM TEKEL MARATONE - PLES V ZLATIH LETIH
PRIPRAVLJA: PLESNI EPICENTER, zavod za plesno vzgojo, izobraževanje, pomoč z umetnostjo in prosti čas
VODI: Neva Kralj, plesna pedagoginja, specialist pomoči z umetnostjo - plesna terapevtka
Plesna aktivnost ohranja gibalne sposobnosti in spretnosti, ki so potrebne pri vsakodnevnih opravilih,
pripomore k zmanjšanju stresa in depresije, vendar s plesom urimo tudi možgane in močno zmanjšujemo
tveganja za demenco. Starejši zažarijo in ponovno zaživijo. Rezultat je zadovoljstvo s seboj, vsesplošno dobro
počutje in višja kakovost življenja.
     
15.00-16.00   ZUMBA
PRIPRAVLJA: Center aktivnosti Fužine (CAF)
VODI: Ana Urbančič (Anabibi)
Člani Centra aktivnosti Fužine (CAF) so v preteklem letu nasmejano poplesavali na različne plesne stile. Kot se za Zumbo spodobi, so migali predvsem na ritme, ki izhajajo iz Latinske Amerike, ni pa manjkalo tudi Twista, orientalskega pridiha in drugih svetovnih stilov. Delček tega druženja bodo samo za vas predstavili z učiteljico Ano. Vabljeni vsi, da z nami pomigate.

Torek, 2. oktober 2018


 
09.30-10.30   DRUMS ALIVE (ŽIVI BOBNI)
PRIPRAVLJA: Center aktivnosti Fužine (CAF)
VODI: Nevenka Angelski
Bobnanje in ples sta s človekom povezana na vseh področjih že od nekdaj. Telovadba Drums Alive nas sprošča in zmanjšuje stres, spodbuja hitrejši pretok krvi, našo kreativnost, izboljšuje koordinacijo gibov, orientacijo v prostoru in ne nazadnje tudi naš spomin. Pozitivno vpliva tako na naše fizično kot duševno ravnovesje.
     
11.00-13.00   NEGA NEPOKRETNEGA STAROSTNIKA NA DOMU
PRIPRAVLJA: Srednja šola Jesenice
VODI: Mateja Petrovčič, dipl. m. s., in Monika Vogelnik, dipl. m. s.
Predstavitev nege nepokretnega starostnika na domu: umivanje starostnika v postelji, preoblačenje nepokretnega starostnika, menjava posteljnega perila nepokretnemu starostniku.
     
13.15-14.15   AD - AUTONOMY - KAKO OHRANJAMO SAMOSTOJNOST OSEBE Z DEMNCO
PRIPRAVLJA: Spominčica - Alzheimer Slovenija
VODI: Maja Jurjevčič, uni. dipl. psih., in Alenka Virant, mag. prof. andrag.
Na delavnici bomo razpravljali, kako demenca vpliva na samostojnost. Razmišljali bomo, kaj za nekoga pomeni samostojnost in kako prilagoditi vsakodnevno življenje, da oseba z demenco ostane čim dlje aktivna. Prav tako se bomo pogovarjali, kako lahko s tehničnimi pripomočki spodbujamo samostojnost osebe z demenco.
     
16.30-17.30   BOTHMER GIMNASTIKA ZA VSE
PRIPRAVLJA: Dnevni centri aktivnosti za starejše (DCA) Ljubljana
VODI: Andrej Vuk
Bothmer gimnastika je primerna za vse generacije, saj z redno vadbo izboljšamo telesno držo, koordinacijo in ravnotežje, izboljšamo gibljivost, ter odpravimo napetost zakrčenih mišic.
     
 
 

Sreda, 3. obtober 2018


 
09.30-12.00   NEGA NOG
PRIPRAVLJA: Srednja zdravstvena šola Ljubljana
VODI: Tanja Gašperlin, dipl. m. s., in Lučka Gorjan, dipl. m. s.
Predstavljena bo vsebina skrbi za zdravje in nego nog in najpogostejši pojavi na stopalih in nogah pri katerih je potrebno obiskati strokovnjaka.
 
13.00-14.00   PREDSTAVITEV ŠTUDIJSKEGA KROŽKA "ŽNA TRŽAŠKO PO PLENIR ZNANJA"
PRIPRAVLJA: Dnevni centri aktivnosti za starejše (DCA) Ljubljana
VODI: Breda Stele
V okviru študijskega krožka smo na neformalen način spoznavali etnološko-zgodovinsko podobo naših rojakov, ki živijo v Italiji na tržaškem Primorju med Štivanom in Miljami. Nova spoznanja smo pridobivali s pomočjo literature, interneta, z gledanjem fotografij in z več pohodi na tamkajšnje območje. Vabljeni vsi ljubitelji pohodništva z etnološko-zgodovinskimi nagnjenji.
 
14.30-16.00   AKTIVNOSTI IN TERAPIJE S POMOČJO ŽIVALI, BRANJE Z ŽIVALMI, UČNA POMOČ IN ODPRAVA STRAHU PRED PSOM
PRIPRAVLJA: Društvo ambasadorji nasmeha
VODI: Obiskovalci bodo spoznali pravilen pristop do psa, odgovorno skrbništvo živali, pravilno rokovanje z živalmi, se naučili in izvajali trike, živalim prebrali kakšno kratko zgodbico, dajali priboljške, jih česali in  božali ter ugotavljali raznolikosti med živalmi, jih peljali na sprehod in telovadili z njimi, poslušali srček, jih izmerili, idr.     

Naročite se na
e-Novice F3ŽO

Na spletni strani uporabljamo piškotke (cookies). Nekateri piškotki zagotovijo, da stran deluje normalno, drugi poskrbijo za vašo lažjo uporabo spletne strani, štetje števila obiskovalcev in delovanje vtičnikov, ki omogočajo deljenje vsebin. Če boste nadaljevali, bomo sklepali, da ste z veseljem sprejeli vse piškotke.
Zavrni piškotke