Aktualne novice

Legenda:
- primerno za otroke - medgeneracijsko - zdrav življenjski slog
 
Prve foto utrinke si oglejte na naši Facebook strani !
<< < 1 2 3 4 5 > >>
 

Podelili priznanja za natečaje

01.10.2014 16:00

V znamenju dvajsete obletnice mednarodnega leta družine in družinskega kmetovanja so organizatorji pripravili natečaje za otroke in odrasle, s katerimi so želeli spodbuditi k razmišljanju o medgeneracijski pomoči v družini, delu in življenju družin na podeželju, vplivu službe staršev na odnose znotraj družine ter praznovanju družinskih praznikov.

Ob slovesnem zaključku natečajev ob 14.50. uri na Odprtem odru smo podelili priznanja nagrajencem vseh natečajev. V družbi moderatorke Marijane Kolenko so priznanja prejeli tako mlajši kot starejši udeleženci. Rezulate natečajev si lahko ogledate na tej povezavi:
 • Rezultati natečajev na voljo .
 
     
Vsem nagrajencem iskreno ičestitamo za dosežke in jim želimo še veliko kreativnih uspehov!
 
 
 

Zadnji dan ne spreglejte

30.09.2014 18:01

Tudi zadnji dan se bomo izobraževali, plesali, prepevali, kaj zanimivega nakupili in opravili številne brezplačne meritve. V okviru izobraževalnega, strokovnega in kulturnega programa ne spreglejte:
strokovnih razprav:
 • konference o medgeneracijskem sodelovanju s Simbiozo Genesis, Združenjem seniorjev Sloveniije in Inštitutom A. T. za gerontologijo in medgeneracijsko sožitje (M4, ob 9.30);
 • okroglo mizo o varnosti doma in na cesti z Uradom kriminalistične policije (M4, ob 13.00);
 • okrogle mize o družinskih kmetijah z Min. za kmetijstvo, gozdrastvo in prehrano (M4, ob 15.15).
izobraževanj in nasvetov:
 • predstavitev golden beats oz. zlatih udarcev (Odprta delavnica, ob 10.00);
 • predstavitve tablice in zaslona na dotik (Medgeneracijski k., ob 9.30);
 • vodenega ogleda Ljubljanskega gradu, po arheoloških najdiščih ipd. (zbirno mesto razstavni prostor MOL, različni termini).
medgeneracijskih kulturnih nastopov:
 • kan kan skupaj z Mladimi žurerkami (Odprti oder, ob 9.15);
 • lutkovna predstava Dobri volk skupaj s KD lutkovno skupino Lučka (Odprti oder, ob 10.15);
 • predstavitev splošne telesne vadbe s poudarkom na hrbtenici (Medgeneracijski oder, ob 12.50).

Zaključna slovesnost 14. festivala bo potekala ob 16.30. uri na Odprem odru v Veliki sprejemni dvorani.
Vljudno vabljeni!
 
 
 

F3ŽO še v torek in sredo

29.09.2014 17:51

Prvi dan festivala je minil v znamenju slovesnega odprtja, 6. Večera pesmi in ples, razprav o varovanju kakovosti življenja in podpore ter pomoči starejšim, medgeneracijskih odnosov v družini, številnih plesnih, pevskih, folklornih nastopov in še bi lahko naštevali.

Tudi v torek, drugi dan festivala, boste obiskovalci deležni bogatega dogajanja. Udeležite se dogodkov in se vključite v razprave tudi sami:
v okviru izobraževalnega programa vas čakajo:
 • lutkovna predstava "Mojca Pokrajculja" in delavnice za otroke v izvedbi dijakov Sr. vzgoj. šole in gimn. Ljubljana (M1, ob 9.00);
 • predavanje o superživilih s Savino Atai (M1, ob 13.30);
 • vaje za krepitev mišic medeničnega dna (M2, ob 15.10);
 • predavanje o premagovanju holesterola (M3, ob 15.40) ...
v okviru strokovnega programa:
 • okrogla miza o tem, kje smo v Sloveniji pri pogovorih in udejanjanju dolgotrajne oskrbe starejših v organizaciji Min. za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti (M4, ob 9.30);
 • okrogla miza o inovativnih pristopih oskrbe v domovih za starejše s predstavniki domov starejših (M4, ob 13.00);
 • predstavitev raziskave staranja v Sloveniji, ki jo bo vodil Inštitut Antona Trstenjaka za gerontologijo in medgeneracijsko sožitje (M4, ob 16.30) ...
v okviru kulturnega programa:
 • nastop gimnastičnih veteranov na bradlji s Športnim društvom Sokol (Odprti oder, ob 9.00);
 • medgeneracijski pevski in gledališki nastop doma upokojencev Franca Salomona in Mladih obiračev z Gimnazije in ekonomske šole Trbolje Grozdje dozorelo je (Odprti oder, ob 9.35);
 • predstavitev terapevstskih živali Ambasadorji nasmeha (Medgeneracijski oder, ob 12.00)
 • predstavitev orientalskega plesa kot poti k zdravju skupaj z Društvom onkoloških bolnikov Slovenije (Odprti oder, ob 15.05);
 • 39. Srečanje pevskih zborov društev upokojencev Slovenije (Linhartova dvorana, ob 16.00).
Vabljeni še v torek in sredo od 9. do 18. ure!
 
 
Oto Pestner ob spremljavi orkestra Mandolina iz Ljubljane

Praznik ustvarjalnosti, veselega razpoloženja in druženja

29.09.2014 13:00
 
Ob 10. uri je v Linhartovi dvorani Cankarjevega doma potekalo slovesno odprtje 14. F3ŽO. Poleg številnih obiskovalcev, posameznikov in posameznic, visokih gostov in političnega vrha se je slavnostnega odprtja udeležil tudi tudi predsednik države g. Borut Pahor.

Prvi govorec na slovestnosi župan Janković je uvodoma odprl razpravo o medgeneracijskem povezovanju na primeru mesta Ljubljana, ki je prejelo naziva tako starejšim kot mladim prijazno mesto.

Kožuh Novakova je spregovorila o tem, da se že pojavlja okno v predoru iz gospodarske krize, vendar je poudarila, da so upokojenci zgolj na repu teh izboljšav, in pozvala vladajoč politični vrh, da stopi skupaj in deluje v dobro vseh ljudi. Ministrica Kopač Mrak je poudarila, da se pred nami odvijajo številne spremembe, ki pa jih ne zaznavamo neposredno. Ob tem je nadaljevala, da je potrebno prepoznati različne potrebe in zaželela, da starost ne bi bila več breme družin, temveč medgeneracijsko in solidarnostno razporejeno. Ob tem je poudarila, da je ministrstvo ne samo v Sloveniji, temveč tudi v evropskem kontekstu dalo velik poudarek prav sodelovanju generacij in družini kot skupnosti. Slavostni govorec podpredsednik državnega zbora Primož Hainz je festival označil za praznik ustvarjalniosti, veselega razpoloženja in druženja, ki že pušča močne sledi. Po njegovem bi morali soustvarjati takšne pogoje, zaradi katerih se staranja ne bi smeli bati.

Vsi govorci so tako poudarili ravno medgeneracijsko sodelovanje in pomen vključevanja starejših v vse ravni tako družbe kot celote kot tudi družin. V zaključku so govorci obiskovalcem zaželeli dobrodošlico na dogodku, izražena pa je bila tudi želja po tem, da bi se prihodnje leto ponovno zbrali vedrejšega razpoloženja in z vizijo svetlejše prihodnosti.

Ob prijetni kulturni spremljavi Orkestra mandolina Ljubljana pod vodstvom dirigenta prof. Andreja Zupana in vokalnem vložku Ota Pestnerja, smo festival ponesli v tridnevno dogajanje.
     
 
župan MOL
g. Zoran Janković
  predsednica ZDUS
dr. Mateja Kožuh Novak
     
 
ministrica
dr. Anja Kopač Mrak
  podpredsednik
DZ g. Primož Hainz
     

 

 
 

14. festival danes odpira svoja vrata

29.09.2014 05:51

14. F3ŽO danes, 29. septembra, ob 9. uri odpira svoja vrata. Festival bo v treh dneh ponudil sejemsko ponudbo na več kot 160 razstavnih prostorih, več kot 110 kulturnih nastopov na kar dveh odrih, 12 strokovnih razprav o medgeneracijski siolidarnosti, varovanju kakovosti življenja in kakovosti podpore in pomoči za vse starejše, evropskih kakovostih dolgotrajne oskrbe starejših ipd., skoraj 70 izobraževalnih dogodkov v okviru konferenčnih dvoran M, Odprte delavnice in Medgeneracijskega kotička.

Že prvi dan festivala bomo:
LN=Linhartova dvorana
MK=Medgeneracijski kotiček
 • osvetlili koncept kakovostne starosti, pogojev življenja ter podpore in pomoči starejšim v okviru predvajanega filma Srečen za umret in strokovne razprave po njem (LN, ob 11.30);
 • osvetlili vloge družine in medgeneracijskih odnosov ter skrbi za razvoj družine v Sloveniji in Evropi v okviru okrogle mize Družina kot medgeneracijska skupnost in njen vpliv na medgeneracijske odnose v širši družbi (LN, ob 15.30);
 • preverili, kako ohraniti zdrava jetra in zdravo prehrano (M1, 14.00);
 • spoznali, kako uspešno obvladovati inkontinenco (M3, ob 12.50);
 • prisluhnili okrogli mizi na temo življenja z rakom skupaj s strokovnjaki in Društvom onkoloških bolnikov Slovenije (M4, ob 13.30)
 • ter spoznali delo s tabličnimi računalniki skupaj s Simbiozo (MK, 15.30)
 • na prostoru Mestne občine Ljubljana pa bomo skozi ves dan skupaj vadili taichi, spoznali ljubljanski mestni promet, digitalno fotografijo, sadjarstvo, stanovanjske rešitve ipd. (razst. prostor PP1, različni termini).
Več o sejemski razstavi lahko preberete .
Več o programu lahko preberete .
 
<< < 1 2 3 4 5 > >>

Naročite se na
e-Novice F3ŽO

Na spletni strani uporabljamo piškotke (cookies). Nekateri piškotki zagotovijo, da stran deluje normalno, drugi poskrbijo za vašo lažjo uporabo spletne strani, štetje števila obiskovalcev in delovanje vtičnikov, ki omogočajo deljenje vsebin. Če boste nadaljevali, bomo sklepali, da ste z veseljem sprejeli vse piškotke.
Zavrni piškotke